‘Sınav kaygısı için verilen ilaç…’ ile başlayan ve maalesef internette fotoğrafları da paylaşılan 17 yaşındaki genç kızın haberini duymuşsunuzdur. Genç, sınav kaygısı ile baş edemeyince bir psikiyatra gidiyor, kendisine ‘Bipolar duygulanım bozukluğu ve duygulanım bozukluğu’ teşhisi koyularak ilaç reçete ediliyor. Kullandığı ilaçlar genç kızın tüm bedeninde ileri derecede yanıklara neden oluyor ve her iki gözünde de görme kaybı oluşuyor.
Bu haber ile birlikte kaygı bozukluğunun tedavisi için bir psikiyatra (ilaç yazan tıp doktoru) mı yoksa bir klinik psikologa (konuşarak terapi yapan uzman) mı gitmeli sorusu yeniden gündeme geldi. İlaç kullanımına dair kaygılar da haliyle arttı. Peki, ne yapmalı?
- Kaygı bozukluklarını tedavi edebilmemiz için, o kişinin KAYGIYI NASIL DENEYİMLEDİĞİNİ değerlendirmek oldukça önemli. Doğru ve detaylı değerlendirme için klinik psikologlar, gerektiğinde süresi her biri 50’şer dakikadan oluşan 2-3 seansa varana kadar uzun değerlendirme görüşmeleri yaparlar. Bu nedenle kaygı seviyeniz baş edebileceğinizin üzerindeyse, önce bir Klinik Psikologa başvurun.Sadece birkaç görüşmede kaygı seviyeniz düşmeyecektir. Bu nedenle psikologunuzun tek görüşmede mucizeler yaratmasını beklemeyin.
- Gerekli gördüğü takdirde psikologunuz sizi ilaç kullanmanız için bir psikiyatra yönlendirebilir. Bu yönlendirme hakkındaki düşüncelerinizi psikologunuzla paylaşın ve yönlendirmenin gerekçesini uzmanınıza mutlaka sorun.
- Gerekli durumlarda ilaç kullanmaktan çekinmeyin. Unutmayın ki, son yıllarda yapılan araştırmalar kaygı bozuklukları için en etkili/faydalı tedavinin psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte uygulanması olduğunu göstermiştir.
- Durumunuz hakkında olabildiğince farkındalık kazanmaya çalışın; ne zaman, hangi durumlarda, hangi düşüncelerle kaygılanıyorsunuz ve bedeniniz buna nasıl bir tepki veriyor, gibi.
Ve son olarak, BAŞVURACAĞINIZ UZMANI ÖNCEDEN MUTLAKA DETAYLI OLARAK ARAŞTIRIN.Diplomalarını, eğitimlerini, deneyimlerini, uzmanlık alanlarını… her bilgiyi öğrenmiş olun.
Netflix’te yayınlanan The Mind, Explained belgesel serisinin ‘Anxiety (Kaygı), Explained’ bölümü, hem bilimsel araştırmalara yer vermesi, hem de kaygının ne olduğu, çeşitleri, bedeni nasıl etkilediği ve neden oluştuğu gibi harika bilgiler içeriyor. Üstelik sadece 20 dakikalık bir bölüm. İzlemenizi öneririm.
Etiketler: kaygı bozukluğu