Merak Edilenler - Sevil Tekel

Başlıca Merak Edilenler

S.S.S.
  • Neden terapiye gitmeliyim?
    Terapi kişinin yaşantıladığı olumsuz deneyimleri güvenli ve sağlıklı bir ortamda, etkinliği kanıtlanmış bilimsel metodlarla ve lisanslı uzman psikologlar tarafından yeniden yorumlanmasına yardımcı olan bir ruh sağlığını koruma yöntemidir. Özellikle günlük yaşantınızı etkileyebilecek davranışsal, duygusal ve negatif düşüncelerden kaynaklanan ilişkisel sorunların üstesinden gelebilmenize yardımcı olur. Benlik saygınızın artması, zorluklarla bahsetme becerinizin güçlenmesi ve korkularınızla ve bağımlıklılarınızla başedebilmeniz, güvenli bağlanma sorunlarını çalışabilmeniz, uyku ve yemek düzeninizde sizi zorlayan süreçleri farkedip, yönetebilmenize yardımcı olur.
  • Bir yakınım için başvuru yapabilir miyim?
    Yetişkin bireylerde kişinin kendi isteği ve talebi ile bir seans oluşturulması gerekmektedir. Aksi taktirde fayda göremeyecek ve gerekli rıza olmadığı için terapi yapılamayacaktır. Bu nedenle terapi oluşturulamayacaktır. Ancak 18 yaş altındaki danışanların genelde ebeveyni ya da birinci dereceden bakım vereni başvuru yapabilmektedir.
  • Ne sıklıkla seanslar yapılır?
    Seans süresi genelde haftada bir şeklinde yapılmaktadır. Ancak başvurduğunuz akut duruma göre terapi bazen haftada iki ya da bazen ilerleme hızınıza bağlı olarak iki haftada bir şeklinde ilerleyebilir. Terapinin sonlarına doğru seans sıklığı ayda bir şeklinde azalabilmektedir.özellikle 8 yaş altı çocuklarda oyun terapisi seanslarının sıklığının haftada bir olmasının tavsiye edildiği, aksi taktirde çocuğun çalıştığı sorunla ilişkisinin zorlaştığı bilinmektedir.
  • Terapi yaşadığım duyguları daha kötü hale getirir mi?
    Terapi yaşadığınız olumsuz duyguları yönetebilmenize ve davranışsal tepkilerini daha sağlıklı verebilmenize yardımcı olur. Bu nedenle terapi duygularınızı daha kötü hale getirmez, aksine duygularınızı farketmenizi ve onları daha sağlıklı bir davranışla ifade etmenizi sağlar.
  • Ne zaman terapiye gitmeliyim?
    Eğer günlük yaşantınızı etkileyecek ya da sosyal çevrenizden benzer şikayetleri yaşadığınız birdöngünün içindeyseniz terapiye başvurabilirsiniz. Özellikle az uyuma, çok uyuma, iştah, isteksizlik, özgüven düşüklüğü, öfke kontrol bozukluğu, panik atak, bağımlılık, ani öfkelenme, mutsuzluk, korku ve kaygılarınız var ise mutlaka terapiye başvurmanız ve bunu güvenli bir terapi ortamında bu alanda uzman olan bir psikolog ile çalışmanız gerekmektedir. Çocuklarda bu semptomlara ek olarak; aşırı hareketlilik, dürtüsellik, içe kapanma ya da kekeleme vb. Bir davranış gözlemliyor iseniz mutlaka çocuk ve ergenler ile çalışan bir uzmandan destek almalısınız. Ayırca geçmiş yaşantınızda olumsuz sayılabilecek ve travmatik olarak nitelendirilebilecek bir anınız varsa, bu anınızın sizden bıraktığı etkinin günlük yaşantınızı etkiledi ve etkilemeye devam edebileceği için sağlıklı ve güvenli bir ortamda travma terapisi deneyimi olan bir klinik psikologdan destek almanızı tavsiye ederiz.
  • Sorunum tekrar ortaya çıkar m?
    Bu kişinin bahsetmek istediği soruna ve terapideki düzenliliğine bağlı olarak değişmektedir. Sorun olarak tanımlanan bazı davranışsal ya da duygusal sorunların, eğer alttaki ana kaynak sorun halledilmeden sadece azaldığı için terapiye ara verilirse, aynı sorunun tekrarlanma ya da sorun form değiştirip başka bir formatta danışanın karşısına çıkma olasılığı vardır. Bu nedenle terapide düzenlilik ve süreklilik önemlidir. Bu süreçleri detaylarını da danışan kendi terapisti ile seans içinde her zaman konuşabilir ve bilgi alabilir. Terapist danışanını doru şekilde yönlendirip, terapi süreciyle ilgili bilgi verecektir.
  • Psikolog İlaç Yazar Mı?
    Psikologlar Edebiyat Fakültesi, Psikolojik Danışmanlar Eğitim Fakültesinden mezun olurlar. Sadece Tıp Fakültesi mezunu kişiler ilaç yazma yetkisine sahiptirler.
  • Psikolog İle Konuşulanlar Gizli Kalacak Mı ?
    Terapi için başvuran yetişkin, ergen ya da çocuk olan kişiyle bir gizlilik anlaşması yapılır. Bu kişiler ya da 18 yaş altında ise ebeveynleri izin vermediği sürece terapi ortamında konuşulan hiç bir bilgi izinsiz olarak kullanılamaz. Ancak bu anlaşma sırasında kişinin kendine ya da çevresine kasıtlı zarar verme bir durum söz konusu olursa; bu bilgiyi nasıl paylaşacağını terapistiyle birlikte danışanın karar vereceği bilgisi eklenir.

FARKLI BİR SORU SORMAK İSTER MİSİN?