Üç kelimeyle anlatabilir miyiz ‘Çocuklarda Sınır koymak’ konusunu?
‘Sınır koymak ne demek?’, ‘Sınır koymak neden gerekli?’, ‘Sınır nasıl koyulur?’, gibi ve hatta daha da çoğaltabileceğimiz sorulara sahiptir ‘çocuklarda sınır koyma’ konusu. Hepimiz özellikle deneyimlerimiz sonucunda çocukların sınırlara ihtiyaç duyduğunu biliriz aslında. Çünkü evet, sınırlar çocukların kendilerini güvende hissetmeleri için gereklidir. Ancak özellikle ebeveynlerin en çok zorlandıkları alanlardan biridir sınır koyma.
Özellikle günlük dilde artık çok konuşulan bir duruma geldiğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Burada gözden kaçırılan nokta ise sınır koyma konusunun kendi içinde problematiğinin olmasıdır. Aslında hadi gelin kısaca bu problem olarak görülebilecek noktalara birlikte bakalım. Öncelikle, her ebeveyn kendi ihtiyaç ve özelliklerine uygun sınır belirleyemiyor, ikincisi sınır koymanın gerekliliğine herkes inanmıyor ve son olarak sınır koyma sürecinde işler istenildiği gibi gitmediğinde hemen pes edilebiliyor ve durum daha komplike bir hale dönüşebiliyor.
Bir uzman olarak bu konudaki en belirgin fikrim özellikle ilk deneyimler kabul etmeliyiz ki zorlayıcı olabilir bu nedenle öncelikle bunu kabul etmeliyiz. Sonrasında ise edinilecek beceri ve yetkinliklerle ilgili bol bol pratik yaparak yaklaşımları içselleştirmeyi düşünmeliyiz. ‘İçselleştirme’den kastımız nedir peki? Bir tutumun kişilik özelliği olacak ölçüde benimsenerek özümlenmesi anlamına gelir. Özellikle konumuzla ilgili baktığımızda çocuklarımıza sınır koyarken onların mizaç özelliklerini, genetik faktörleri ve çevresel koşulları göz önünde bulundurarak belirlemek ve özümsemek önemli diye düşünüyorum.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da çocukların gelişimsel özelliklerini göz önünde bulundurarak sınırları revize etmemizin kıymetli ve gerekli olduğunu düşünüyorum. O nedenle sınır koymak çaba, sabır ve bence en önemlisi ilişki gerektiren bir konu. Sınırların net olduğu ve temeli saygıya dayalı bir ilişki oluşumunun içerisinde doğrudan bizim algılarımıza göre değil de çocuğun kendi algılarına ve ihtiyaçlarına yönelik bir çaba içerisine girmek zemini güven ilişkisine dayalı tadından yenmeyecek diyalogların geliştiğini görebileceğiz hiç şüphesiz.
Etiketler: çocuklarda sınır koyma